vrijdag 7 februari 2014

Van droom naar ontwerp; en de praktische bezwaren...

Een 12 tal jaar geleden kochten wij onze bowgrond in een nieuwe verkaveling, rustig gelegen op het einde van een doodlopende straat was 950 m2 beschikbaar met een perfecte zuid-zuidwest ligging. Een vierkant stuk van 30m op 33m met een hoekje af, net zoals ikzelf ook misschien een beetje.

De prijs vonden we toen wel wat hoog, maar vandaag al helemaal niet meer!

De eerst ontwerpen werden enkele jaren geleden al gemaakt, en in de oneindigheid aangepast om tot de huidige vorm te komen.

Van in het begin lagen enkele regels vast :

- Het zou een houtskelet worden met doorgedreven isolatie, en een kompakte vorm. De inpandige garage zou geen deel uitmaken van de beschermde schil en ook geen technieken bevatten.
- De woning moest voorzien zijn voor rolstoelpatienten.
- Buitenaf moest ze onderhouds arm zijn, binnen met de nodige voorbereidingen voor    het plaatsen van een lift in de toekomst.
- Kelder en zolder zijn taboe, de nodige bergruimte moest voorzien worden in de woning.

Dit alles resulteerde uiteindelijk in een voorontwerp van onze archtecte :
Bianca Batens
info@akwadraat.be









 Het mooie 3Dtje is van de firma Robecom, die ons een voorstel deden op basis van PIR panelen. Dit kon mij niet volledig overtuigen omdat de K-waarde boven mijn streefdoel was. ( www.robecom.nl/)

En dan nadien de praktische bezwaren ...

De bestaande verkavelingsvoorwaarden (stedebouwkundige voorschriften) lieten geen platte daken toe, en de maximale toeglaten bouwdiepte bovenaan was voor ons 50cm te weinig.

Na het bewandelen van de nodige administratieve wegen was dit probleem na 10 maand van de baan, mee dank zij de inbreng van mijn buren die met deze aanpassingen geen problemen hadden.

Het aansluitend verkrijgen van een bouwvergunning was dan maar een formaliteit die amper 6 weken duurde.

We schrijven 9 december 2013.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten